facebooknoscript

Wat is een accountant en welke taken heeft een accountant

Een accountant is uw financiële vertrouwenspersoon. Vaak worden boekhouders en accountants over een kam geschoren maar er bestaat een duidelijk verschil tussen beiden. Zo hebben accountants vaak een controlerende functie waarbij met name de jaarrekening geanalyseerd wordt. Daarnaast is een accountant vaak ook een adviseur en kan een accountant ook een administratie voeren.

Wanneer is iemand een accountant?

Niet iedereen mag zich accountant noemen. Dit is namelijk een wettelijk beschermd beroep waar een titel voor nodig is. Ook zijn accountants gebonden aan strenge wettelijke eisen. Het vergt vele jaren aan opleiding en praktijkervaring om een titel als accountant te mogen dragen. Zo heeft een accountant in de regel een professionele bacheloropleiding of een academische master-opleiding achter de rug, met eventueel een specifieke afstudeerrichting zoals een master in accountancy. Een erkend accountant in Nederland is lid van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). U kunt dus altijd controleren of een accountant in het NBA-register staat.

Nederland kent twee accountantstitels:

  • AA; accountant-administratieconsulent
  • RA; Registeraccountant

Wat doet een accountant?

De accountant houdt zich van oorsprong bezig met financiële administraties. Naast het controleren of opstellen van jaarrekeningen hebben accountants ook een adviserende rol. Een accountant heeft namelijk als geen ander inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Wanneer er bewust of onbewust financiële fouten worden gemaakt zal een accountant dit aankaarten waardoor er effectiever gewerkt kan worden. Een accountant houdt zich over het algemeen bezig met de uitvoering van de volgende opdrachten:

Waarom een accountant nemen?

Een accountant heeft bredere kennis dan enkel de dagelijkse administratie. Naast het opstellen en controleren van jaarrekeningen kan een accountant ook een gedegen advies geven over fiscale zaken en de belastingwetgeving. Ook is een accountant verplicht om een aantal uur per jaar te besteden aan bijscholing om up-to-date te blijven. Vaak kiezen ondernemingen ervoor om een accountant in dienst te nemen omdat een accountantsverklaring verplicht is wanneer u aan twee van de volgende criteria voldoet:

  • Meer dan 50 werknemers
  • Een jaarlijkse omzet die hoger is dan 12 miljoen
  • Een balanstotaal van minimaal zes miljoen euro

Waar werkt een accountant?

Een accountant kan werken voor een accountantskantoor, maar ook bij grote organisaties of bij de overheid. Grote ondernemingen werken vaak met een Financieel Directeur die een achtergrond heeft in de accountancy. Er zijn tenslotte genoeg kleinere of middelgrote verenigingen, stichtingen en ondernemingen die gebruikmaken van een accountant. Voor kleine ondernemingen en zzp'ers is een accountant in dienst nemen echter geen verplichting. Grotere ondernemers dienen een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, zzp'ers en kleine ondernemers niet.

Bent u op zoek naar een accountant? Vraag vrijblijvend drie offertes van verschillende professionele boekhouders aan. Voor overige vragen of contact kunt u ons altijd bellen 043 200 30 90 of mailen (info@wrkd.nl).

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK