facebooknoscript

Controleverklaring door een onafhankelijke accountant

Wat is een controleverklaring?

Bij een controleverklaring wordt een onafhankelijke accountantsverklaring afgegeven over de uitgevoerde controle van (meestal) de jaarrekening. Bij het uitvoeren van de controle is het bestuur van de partij waarover de controle plaatsvind verantwoordelijk voor opstelling van het overzicht waarna de accountant deze kan controleren en erover kan rapporteren. De accountant voert op locatie uitgebreide werkzaamheden uit om zijn oordeel te onderbouwen.  Een goedgekeurde controleverklaring geeft aan dat de jaarrekening een getrouw beeld van de werkelijkheid weergeeft.

Een controleverklaring geeft niet alleen een oordeel over de jaarrekening, maar kan ook bijvoorbeeld helpen bij de aanvraag van een lening, een subsidieregeling of bij de verkoop van een bedrijf.

In onderstaand artikel staan de antwoorden op onderstaande vragen:

 • Wat is een controleverklaring?
 • Wanneer is een onderneming controleplichtig?
 • Welke soorten controleverklaring zijn er?
 • Welke accountant mag een controleverklaring afgeven?
 • Wat is een controleverklaring op basis van data analyse?
 • Hoe vind ik een accountant voor een controleverklaring?
 • Hoeveel kost een controleverklaring?
 • Controleplichtig en een controleverklaring nodig over de jaarrekening 2020 of 2019?

Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Middelgrote en grote ondernemingen zijn wettelijk verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerd accountant. Een grote of middelgrote onderneming heeft een controleplicht wanneer aan minimaal twee van de onderstaande eisen wordt voldaan en dient men volgens specifieke richtlijnen een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Het betreft hier B.V’s, N.V.’s, stichtingen en onderlinge werkmaatschappijen. 

De criteria voor controleplichtige ondernemingen zijn als volgt:

 • Het balanstotaal is groter dan €6.000.000,-
 • De netto-omzet over het boekjaar is groter dan €12.000.000
 • Er gemiddeld over het hele boekjaar meer dan 50 (fulltime) werknemers in dienst waren

Welke soorten controleverklaringen zijn er?

Er zijn vier soorten controleverklaringen mogelijk:

 • Een goedkeurende controleverklaring
 • Een afkeurende controleverklaring
 • Een controleverklaring met beperking
 • Een controleverklaring met oordeelonthouding

Welke accountant mag een controleverklaring afgeven?

In Nederland mag RA Accountant altijd een controleverklaring afgeven. Een AA Accountant heeft echter een vergunning daarvoor nodig die aantoont dat de accountant over de benodigde vaardigheden beschikt.

Controleverklaring op basis van data analyse?

Van oudsher is de audit een procedure waarbij de accountant, gedurende het onderzoek, vaak bij de ondernemer terugkoppeling of meer informatie moet opvragen. Dit kost zowel de ondernemer als accountant extra tijd en verhoogt de kans op miscommunicatie. 

Anno 2019 hanteren vooruitstrevende accountants een data gedreven aanpak om het controleproces van de jaarrekening efficiënter te maken en de kwaliteit te verhogen! Door de toepassing van data-analyses in de controle van de jaarrekening verkrijgen zowel de accountant als ondernemer nieuwe inzichten. Controle op basis van een data-analyse werkt efficiënter, verlaagt de doorlooptijd  en resulteert ook in een lagere nota voor de ondernemer.

Accountant voor controleverklaring gezocht?

Zoekt u een accountant die een controleverklaring af kan geven? Dan is het altijd verstandig om meerdere kantoren te vergelijken. Vanwege de complexiteit van deze verklaringen hebben accountantskantoren zich vaak gespecialiseerd in verschillende branches. WRKD werkt met honderden kantoren samen en kan u zodoende in contact brengen met de beste accountantskantoren voor uw opdracht.

Hoeveel kost een controleverklaring voor uw bedrijf?

Wij hebben al tientallen bedrijven geholpen aan een accountant voor een controleverklaring van de jaarrekening.  Iedere controleverklaring is maatwerk, daarom variëren de kosten voor een controleverklaring per bedrijf. De kosten zijn oa afhankelijk van de omvang, omzet, complexiteit enz.

Controleplichtig en een controleverklaring nodig over de jaarrekening 2020 of 2019?

Heeft u een controleverklaring nodig? Om meer inzicht te krijgen in de kosten van een controleverklaring is het verstandig om meerdere offertes van ervaren accountants te vergelijken. 

Vandaag nog Offertes opvragen bij accountants die bevoegd zijn om een controleverklaring af te geven (100% vrijblijvend)?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK