facebooknoscript

Beoordelingsverklaring door Accountant

Wat is een beoordelingsverklaring? 

Bij een beoordelingsverklaring wordt een accountantsverklaring afgegeven over de uitgevoerde beoordeling van een overzicht met historische financiële informatie. In de meeste gevallen betreft dit de jaarrekening.  In de beoordelingsverklaring geeft de accountant zijn onafhankelijke mening hierover in de vorm van een oordeel. 

Welk oordeel staat er in een beoordelingsverklaring?

Op basis van de analyse van de financiële situatie, kan de accountant drie soorten beoordelingsverklaringen afgeven:

  • Een beoordelingsverklaring met een goedkeurend oordeel
  • Een beoordelingsverklaring met een afkeurend oordeel
  • Een beoordelingsverklaring met beperking

Wat is een beoordelingsverklaring met een goedkeurend oordeel?

De accountant zegt met een beoordelingsverklaring met goedkeurend oordeel dat hij gegeven de werkzaamheden die hij heeft uitgevoerd niets heeft geconstateerd dat het getrouwe beeld van de jaarrekening in twijfel trekt.

Wat betekent een beoordelingsverklaring met een afkeurend oordeel of beperking?

Ondanks een goed uitgevoerde beoordeling kan het toch voorkomen dat er onzekerheden of bedenkingen in de beoordeling overblijven. Deze kunnen materieel van aard zijn waardoor het oordeel van de lezer beïnvloed kan worden of van diepgaande invloed. Hierbij geeft de verantwoording van de accountant geen getrouw beeld. Is na beoordeling de onzekerheid of bedenking wel materieel, maar niet van diepgaande invloed, dan verstrekt de accountant een verklaring met beperking. Is de (overgebleven) onzekerheid in de beoordeling van diepgaande invloed, dan volgt een beoordelingsverklaring waarin geen enkele zekerheid wordt verstrekt. Is een bedenking tegen de verantwoording van diepgaande invloed, dan volgt een afkeurende beoordelingsverklaring.

Wie mag een beoordelingsverklaring opstellen?

Een beoordelingsverklaring mag alleen worden opgesteld door een erkende accountant, aangesloten bij de NBA: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Van een accountant mag u verwachten dat deze professioneel, integer, onafhankelijk, en vakbekwaam is.

Een beoordelingsverklaring laten opstellen door een erkende accountant? 

Heeft u een beoordelingsverklaring van een onafhankelijke accountant nodig? Klik dan op onderstaande link en ontvang 3 vrijblijvende offertes van gecertificeerde accountants bij u in de buurt:

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK