Sinds 1 januari dit jaar handhaaft de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer bedrijven of organisaties iemand inhuren als zzp'er, terwijl de werkrelatie feitelijk overeenkomt met een dienstverband.
Er wordt door organisaties steeds vaker gekozen om geen samenwerkingen aan te gaan met zelfstandigen zonder personeel.
Het gevolg?
Zzp’ers gaan onverhoopt onjuiste adviezen opvolgen en richten een bv op.
Ook wij krijgen steeds meer aanvragen binnen van zzp’ers die een bv willen oprichten en zo eventuele schijnzelfstandigheid denken ‘op te lossen’.
Het oprichten van een bv om de controle van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid te vermijden kan echter negatieve gevolgen met zich meebrengen.
Denk aan: hogere kosten, verhoogde belastingdruk en fiscale risico’s.
In plaats van een bv op te richten, kunnen zzp'ers overwegen in loondienst te gaan, via detachering te werken of een flexibele samenwerkingsovereenkomst te sluiten om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Wat kunt u als organisatie doen die samenwerkt met zzp'ers?
Gebruik goedgekeurde modelovereenkomsten, schakel juridisch advies in en stem de inhuurstrategie af op de specifieke sector. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt schijnzelfstandigheid.
Een geruststelling: in 2025 zal de Belastingdienst nog geen boetes uitdelen voor geconstateerde schijnzelfstandigheid. Maar let op: bij overtredingen kunnen er wel naheffingen volgen, die teruggaan tot 1 januari 2025.
"In 2025 starten we in principe met een bedrijfsbezoek. Daarbij zullen wij de opdrachtgever er zo nodig op wijzen aandacht te hebben voor de kwalificatie van de arbeidsrelaties en mogelijke risico’s op schijnzelfstandigheid."
Wat doet u om schijnzelfstandigheid te voorkomen?