facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

De verandering van de kleine ondernemersregeling (KOR)

U heeft er vast over gehoord of over gelezen. Vanaf 1 januari 2020 is de kleine ondernemersregeling (KOR) aangepast. Voor startende ondernemers betekent dit dat er op belastingtechnisch vlak het een en ander is gewijzigd. Wij leggen u in dit artikel zo eenvoudig mogelijk uit wat er gaat veranderen.

Van de oude KOR naar de nieuwe KOR

In 2019 hield de kleineondernemersregeling in dat startende ondernemers in de eerste drie boekjaren een ‘korting’ kregen over de btw bijdrage. Per 1 januari 2020 verviel deze korting en sindsdien kunt u voor de eerste drie boekjaren vrijstelling van btw aanvragen.  

Alleen ondernemers met een jaaromzet die onder de €20.000 ligt, komen in aanmerking voor deze regeling. In eerste instantie konden enkel zzp’ers gebruik maken van deze regeling, maar nu is het ook mogelijk voor B.V.’s, stichtingen en verenigingen. Het bedrijf moet wel in Nederland gevestigd zijn.  

Wat gebeurt er als u ervoor kiest om van deze regeling gebruik te maken?
1.    U hoeft geen omzetbelastingaangifte meer te doen;
2.    U stuurt geen btw facturen meer;
3.    U rekent geen btw meer aan uw klanten en de btw betaalt u ook niet meer af;  

Wat is er nog meer belangrijk om te weten?
Wanneer u hebt besloten om vrijstelling aan te vragen dan staat deze keuze voor 3 jaar vast. U kunt dan ook geen btw op investeringen terugvragen in deze periode. Denk daarom goed na of deze regeling goed bij u past.

Indien u direct vanaf 1 januari 2021 gebruikmaakt van de vrijstelling dan is het belangrijk dat u vóór 3 december 2020 de vrijstelling aanvraagt. Dient u het verzoek na 3 december in, dan gaat de vrijstelling ook later in.  

Vind u het zelf lastig om de juiste keuze te maken? Schakel dan de hulp van uw boekhouder of accountant in. Ook kunnen wij u helpen om in contact te komen met een boekhouder of accountant uit de buurt die u graag wil helpen om zoveel mogelijk voordelen te benutten. 

Direct advies? Vul het aanvraagformulier in en wij brengen u vrijblijvend in contact met 3 boekhouders in de buurt om uw specifieke situatie te bespreken. 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Wersch van, Thomas
Oprichter & Eigenaar
Aantal keer gelezen:   926
Deel dit bericht:
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK