facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

De verandering van de kleine ondernemersregeling

Je hebt er vast al over gehoord of over gelezen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemersregeling (KOR) aangepast. Voor startende ondernemers betekent dit dat er op belastingtechnisch vlak het een en ander gewijzigd wordt. Wij leggen je in dit artikel zo eenvoudig mogelijk uit wat er gaat veranderen.


Van de oude KOR naar de nieuwe KOR

De huidige kleine ondernemersregeling houdt in dat startende ondernemers in de eerste drie boekjaren een ‘korting’ krijgen over de btw bijdrage. Per 1 januari vervalt deze korting en kun je voor de eerste drie boekjaren vrijstelling van btw aanvragen.  

Alleen ondernemers met een jaaromzet die onder de €20.000 ligt, komen in aanmerking voor deze regeling. In eerste instantie konden enkel ZZP’ers gebruik maken van deze regeling, maar nu is het ook mogelijk voor B.V.’s, stichtingen en verenigingen. Het bedrijf moet wel in Nederland gevestigd zijn.  

Wat gebeurt er als je ervoor kiest om van deze regeling gebruik te maken?
1.    Je hoeft geen omzetbelastingaangifte meer te doen;
2.    Je stuurt geen btw facturen meer;
3.    Je rekent geen btw meer aan jouw klanten en je trekt de btw je betaalt ook niet meer af;  

Wat is er nog meer belangrijk om te weten?

Wanneer je hebt besloten om vrijstelling aan te vragen dan staat deze keuze voor 3 jaar vast. Je kunt dan ook geen btw op investeringen terugvragen in deze periode. Denk daarom goed na of deze regeling goed bij jou past.

Indien je direct vanaf 1 januari 2020 gebruik wil maken van de vrijstelling dan is het belangrijk dat je vóór 20 november 2019 de vrijstelling aanvraagt. Dien je het verzoek na 20 november in, dan gaat de vrijstelling ook later in.  

Vind je het zelf lastig om de juiste keuze te maken? Schakel dan de hulp van jouw boekhouder of accountant in. Ook kunnen wij jou helpen om in contact te komen met een boekhouder of accountant uit de buurt die jou graag wil helpen om zoveel mogelijk voordelen te benutten. 

Direct advies? Vul het aanvraagformulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met 3 boekhouders in de buurt om je specifieke situatie te bespreken. 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Wersch van, Thomas
Oprichter & Eigenaar
Aantal keer gelezen:   520
Deel dit bericht:
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK