facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

Steeds meer eenmanszaken in Nederland. Bent u de volgende?

In 2018 werden in totaal 203.191 bedrijven opgericht in Nederland. Van dit aantal was maar liefst 94% een eenmanszaak. Op dit moment telt Nederland ruim 1.750.000 bedrijven en daarvan is 80% een eenmanszaak. In 2018 was er een trend te ontdekken in welke branches de meeste eenmanszaken werden opgericht, namelijk:

- Onderwijs (studiebegeleiding en bedrijfsopleiding);
- Sport (sportonderwijs, voedingsadvies en sportadvies);
- Bouw (uitvoerende werkzaamheden);
- Consultancy.

Veel nieuwe ondernemers maken de stap van een dienstverband naar een zelfstandig ondernemerschap. Overweegt u om als zelfstandige aan de slag te gaan? Hieronder somt WRKD een aantal aspecten op waar u rekening mee moet houden.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel
Zodra u zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wordt de Belastingdienst direct op de hoogte gesteld die vervolgens beoordeelt of de eenmanszaak belastingplichtig is. Als belastingplichtig ondernemer komt u in aanmerking voor een aantal fiscale voordelen. Hiermee worden bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigen- en startersaftrek bedoeld.

Belasting
Vervolgens ontvangt u een btw-nummer. Uw eenmanszaak is vanaf dit moment verplicht om de btw-aangifte in te dienen over de gegenereerde omzet. Als u een eenmanszaak heeft is het belangrijk om een verzekering af te sluiten, hier bent u namelijk verantwoordelijk voor. Dit houdt onder andere in dat u bij ziekte geen beroep kunt doen op de WIA, WW of de ziektewet.

Verzekeringen & Pensioen
Naast de verzekering is het ook belangrijk om na te denken over de pensioenregeling. De pensioenopbouw stopt namelijk zodra het loondienstverband wordt stopgezet. Een mogelijkheid hierbij is om een gedeelte van de omzet te reserveren voor pensioenopbouw.

Personeel
Als eenmanszaak kunt u ook personeel aannemen. Als u een werknemer graag aan uw eenmanszaak wil binden, kunt u een loondienstcontract aanbieden. De vaste werknemer zal een hart voor de zaak krijgen en zal bekend raken met uw klantenbestand. Hierbij bent u wel verplicht om de werknemer door te betalen bij ziekte en de begeleiding bij re-integratie.

Daarentegen kunt u ook kiezen om zzp’ers of mensen via een bureau in te huren. Dit brengt minder risico’s met zich mee. Aan de andere kant zorgt dit voor flexibiliteit dat kan leiden naar een minder loyale medewerker.

Administratie
Als ondernemer bent u verplicht om een administratie te voeren. De belastingdienst moet hierover een controle kunnen uitvoeren. Daarbij is het aan te raden om dit uit te besteden aan een financieel professional. Zo kan de ondernemer zich focussen op zijn/haar werkzaamheden en de administratie wordt volledig verzorgd. De ondernemer heeft 24/7 een online overzicht van de financiële situatie en een begeleiding bij het benutten van fiscale voordelen. Hiermee kan belastingtechnisch het geld efficiënter worden uitgegeven.

De Belastingdienst heeft vorig jaar een onderzoek gedaan waarin bekend werd dat 40% van alle eenmanszaken geen gebruik heeft gemaakt van de aftrekposten waar ze recht op hadden. Om deze reden is het altijd aan te raden om hulp in te schakelen van een boekhouder of accountant.

WRKD kan u helpen bij het vinden van een financieel professional die exact aansluit bij uw vraagstuk. WRKD brengt u vrijblijvend en kosteloos in contact met drie kantoren waarmee u de offertes en kwaliteit kunt vergelijken tussen de aangedragen kantoren.

Wilt u direct advies? Vul het aanvraagformulier in en wij brengen u vrijblijvend in contact met 3 boekhouders bij u in de buurt om uw mogelijkheden te bespreken. 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Wilt u een eigen bedrijf opstarten?

WRKD helpt u graag bij het vinden van de juiste boekhouder!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK