facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

Twijfelt u ook om ZZP’er te worden? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor u!

Twijfelt u ook om ZZP’er te worden? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor u!
Het aantal ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) in ons land blijft stijgen. In de eerste helft van 2018 zijn er volgens een onderzoek van de kamer van koophandel 85.021 eenmanszaken opgestart. De vraag blijft echter, is dit ook interessant voor u?

Hoger uurloon als ZZP’er
Een van de voornaamste redenen dat er steeds meer eenmanszaken worden opgericht in ons land is het feit dat het uurloon van een zelfstandige ondernemer met ruim 15% steeg gedurende de afgelopen vijf jaar. De salarissen van mensen in loondienst steeg ‘slechts’ met 5%. 

De verhoging in deze uurtarieven heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van 2018 is een recordhoogte bereikt van het aantal openstaande vacatures in Nederland, dit aantal werd vastgesteld op 251.000. 

Te kort aan personeel
Steeds meer bedrijven hebben een te kort aan personeel en zoeken naar mogelijkheden in de flexibele schil. Door deze stijgende vraag kunnen zelfstandige ondernemers hun uurtarieven verhogen. De werknemers in loondienst hebben hier geen grip op, vandaar dat dit percentage lager ligt dan dat van de zelfstandigen.

Naast het feit dat er een hoger uurtarief gevraagd kan worden beheerst een zelfstandige ondernemer over meer vrijheid. Een voordeel voor een opdrachtgever bij het samenwerken met een zelfstandige ondernemer is het feit dat er geen premies betaald hoeven te worden in de vorm van verzekeringen en premies voor pensioenopbouw.

Nadelen als ZZP’er
Een groot nadeel aan het zijn van zzp’er is het feit dat er geen bonussen worden uitgekeerd, er geen vakantiedagen worden opgebouwd en dat er niet wordt doorbetaald bij ziekte. Ook is een zzp’er zelf verantwoordelijk voor zijn klanten. Als er geen klanten zijn die de diensten van de zzp’er afnemen wordt er ook geen geld verdiend. 

Onderstaand zijneen aantal beroepen met het bijbehorend uurtarief van een zzp’er in tegenstelling tot het salaris in loondienst afgebeeld. 

Wat vindt u van de percentuele verschillen tussen een medewerker in loondienst en ZZP’ers? Laat het HIERONDER achter in een reactie!

 

tags: freelance, ondernemer, zzp'er, maandinkomen, loondienst, salaris, beroep, loodgieter, online marketeer, pedagoog, verpleegkundige, freelance chefkok, timmerman, schilder, kapper, taxichauffeur, accountant, personeel. 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Bent u een startende zzp'er en heeft u hulp nodig bij uw administratie?

Vraag bij ons vrijblijvend drie offertes aan, wij helpen u graag verder!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK