facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

De verandering in de wereld van dividendbelastingen


Tijdens de Prinsjesdag, die jaarlijks plaatsvindt op de derde dinsdag van september in Den Haag, kwam het kabinetsvoorstel naar voren waarin stond dat de dividendbelasting afgeschaft gaat worden per 1 januari 2020.

Wat is dividendbelasting?
Dividendbelasting is een directe belasting die wordt berekend over de uitkering van dividend. De belasting op de dividendbetaling wordt ingehouden door de vennootschap die het dividend uitkeert. Vervolgens wordt dit belastingbedrag aan de fiscus afgedragen. De afgedragen dividendbelasting mag vervolgens in mindering gebracht worden bij de inkomsten- of vennootschapsbelasting van de aandeelhouder. Het belastingtarief bedraagt 15% van het uitgekeerde dividend.

De voordelen
Het grote voordeel van het afschaffen van de dividendbelasting is dat buitenlandse beleggers dit aantrekkelijker gaan vinden. Nederlandse beleggers betalen de dividendbelasting, maar halen dat bedrag terug via de inkomstenbelasting aangifte. Buitenlandse beleggers moeten de dividendbelasting wel inleveren. Indien het wordt afgeschaft, kan dit mogelijk aantrekkelijker worden voor beleggers en voor buitenlandse organisaties om een vestiging te openen in Nederland. Indien buitenlandse organisaties naar Nederland verkassen, kan dit leiden tot meer baanzekerheid voor de Nederlandse bevolking.

Het tweede voordeel is dat de administratieve taken minder worden bij dit vraagstuk. De jaarlijkse incassering van dividendbelasting door de overheid bedraagt 3.8 miljard euro. Na het uitkeren van de belasting aan alle Nederlandse beleggers, via de inkomstenbelasting, blijft er nog 1.4 miljard euro over. De 2.4 miljard euro aan belasting die teruggevraagd wordt, neemt veel administratieve bezetting met zich mee.

De nadelen
Het eerste nadeel is dat de jaarlijkse 1.4 miljard euro niet meer binnenkomen via dit kanaal. Is dat een groot verlies? Dat weten we niet zeker. Een mogelijkheid is dat meerdere buitenlandse organisaties naar Nederland verplaatsen, waarmee de jaarlijkse 1.4 miljard euro overschreden kan worden. De andere optie is dat Nederland niet aantrekkelijk genoeg is voor buitenlandse organisaties.

Het tweede nadeel is dat deze jaarlijkse opbrengsten van 1.4 miljard euro geen zekerheid meer zijn. Deze 1.4 miljard euro kan weer geïnvesteerd worden in het land, denk hierbij aan zorg, veiligheid, onderwijs, etc.

Kortom, er zijn een aantal nadelen en een aantal onzekere voordelen met betrekking tot dit wetsvoorstel. Enerzijds kan ons land aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders en dit kan leiden tot meer inkomsten. Anderzijds kan het een slechte zet zijn, waarmee Nederland jaarlijks 1.4 miljard euro minder aan inkomsten genereert.

Wat vindt u? Moet de dividendbelasting in werking blijven of afgeschaft worden? Laat hieronder een reactie achter!

Tags: tax, dividendtaxes, dividendbelasting, dividendbelastingen, wetsvoorstel, afschaffen dividendbelasting, taxes, vestigingsklimaat, Unilever, Shell, publieke sector

Anderen lazen ook deze artikelen:

Wat vindt u? Moet de dividendbelasting in werking blijven of afgeschaft worden?

Laat HIER een reactie achter!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK