facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

Accountantsverklaring NOW regeling

Wat is de NOW-regeling?

De NOW-regeling is voor u als werkgever bedoeld wanneer u als gevolg van het coronavirus kampt met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). U kan dan bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor alvast een voorschot ontvangen, zodat u uw werknemers loon door kunt betalen. Achteraf wordt de werkelijke daling in omzet vastgesteld. Bij het vaststellen van de daadwerkelijke omzetdaling, kan het vereist zijn om een accountantsverklaring op te laten stellen.

Welke periode geldt voor de NOW-regeling?

De NOW-regeling is initieel ingesteld voor drie maanden, maar is vanaf 1 juni 2020 verlengd voor vier maanden. Dit noemen we NOW-2

  • NOW-1: toekenningsperiode maart/ april/ mei 2020 (deze is inmiddels vervallen)
  • NOW-2: toekenningsperiode juni/ juli/ augustus/ september 2020

Wanneer kan ik NOW Regeling -2 aanvragen?

NOW2.0 kan vanaf 6 juli  worden aangevraagd en voorziet in tegemoetkoming van de loonkosten vanaf 1 juni. Voor deelname aan NOW 2.0 die per 1 juni geldt, maakt het niet uit of u wel of niet hebt deelgenomen aan de eerste NOW (maart, april, mei). Indien u vanaf 6 juli een eerste aanvraag doet, kunt u de periode voor omzetdaling laten beginnen op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020.

Wanneer is een accountantsverklaring vereist bij gebruik van NOW regeling?

Een accountantsverklaring voor de NOW-regeling is verplicht gesteld voor bedrijven die een voorschot hebben ontvangen van €100.000 of meer. Het voorschot is 80% van de maximale tegemoetkoming. De maximale tegemoetkoming is in dit voorbeeld dan €125.000. In de praktijk kan het echter voorkomen dat u meer subsidie krijgt dan dat u in eerste instantie zelf (te laag) heeft ingeschat. Om problemen achteraf te voorkomen, is daarom aan te raden om sowieso een accountantsverklaring op te laten stellen bij een voorschot van ongeveer €75.000 

Wijzigingen rondom NOW 3

De NOW 3 is op zo een manier opgesteld dat deze beter aansluit op de huidige economie. De NOW 3 wordt opgedeeld in 3 x 3 maanden die afzonderlijk zijn aan te vragen door ondernemers. Het vergoedingspercentage zal per tijdvak geleidelijk naar beneden gaan. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt hierover: 

“Hiermee wil het kabinet ondernemers de tijd en ruimte geven om waar het kan te overbruggen en waar het nodig is zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe economische werkelijkheid. Nu de crisis voortduurt, betekent dit ook dat sommige ondernemers moeten bezuinigen op de loonkosten. […] De NOW 3 biedt daarom steeds per periode in kleine stapjes ruimte voor een dalende loonsom zonder dat dit leidt tot een korting op de subsidie.”

Accountantsverklaring bij gebruik van NOW regeling op laten stellen door een accountant?
Nadat de toekenningsperiode is afgelopen, dient u als  werkgever binnen 38 weken een definitieve vaststelling aan te vragen. Dit kan vanaf 7 september 2020. Bij deze vaststelling is, afhankelijk van de hoogte van de aanvraag,  een accountantsverklaring vereist. Een accountant zal voor zijn verklaring een analyse en onderbouwing maken van de cijfers over de afgelopen periode. De opgestelde accountantsverklaring kunt u vervolgens gebruiken bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming.

Wij brengen vrijblijvend contact met meerdere accountants die deze verklaring voor u op kunnen stellen. U kiest vervolgens de accountant die het best bij uw bedrijf past. Vul ons aanvraagformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Jennekens, Romano
Online marketeer
Aantal keer gelezen:   469
Deel dit bericht:
Accountantsverklaring noodzakelijk bij NOW regeling

Wij hebben deskundige accountants bij u in de buurt beschikbaar. Start direct uw aanvraag.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK