Een goede accountant of boekhouder bezit deze competenties

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-02-2024

‘De accountant of boekhouder van vroeger bestaat niet meer’. Een uitspraak die je misschien wel eens voorbij hebt horen komen. Accountants en boekhouders hebben zich door de jaren heen steeds aangepast aan veranderingen, denk bijvoorbeeld aan de overgang van chequeboekjes en afschriften naar een digitale omgeving. Veel administratieve functies worden overgenomen door slimme technologie. Daarnaast werden vroeger plannen gemaakt voor enkele jaren, terwijl er tegenwoordig vooral vooruit wordt gekeken naar de eerste paar maanden. 

Ondanks dat aanpassingsvermogen een belangrijke eigenschap is voor accountants en boekhouders, zijn er nog een aantal andere vaardigheden waaraan moet worden voldaan om relevant te blijven. In onderstaand artikel bespreken we welke competenties je als boekhouder of accountant nodig hebt om op topniveau te blijven presteren in de finance.

7 belangrijke beroepscompetenties accountancy

Het vinden van een geschikte boekhouder of accountant is niet altijd even eenvoudig. Kies je een financieel specialist op basis van het aantal jaar werkervaring? Of op basis van de vaardigheden? Of kijk je naar allebei? Dit zijn de belangrijke 7 competenties van een goede accountant of boekhouder:

We lichten de competenties hieronder één voor één toe.

Stressbestendig

Als financieel adviseur krijg je om de haverklap te maken met nieuwe deadlines. Maar van een deadline raak je als accountant of boekhouder niet in paniek. Juist dan moet je kunnen blijven presteren. Extra werk en tijdsdruk maakt niet uit, omdat je een groot doorzettingsvermogen heeft. Ben je zelf op zoek naar een boekhouder of accountant? Dan is het verstandig om te vragen naar deze competentie, gezien stressbestendige financials goed kunnen relativeren en hun energie over verschillende werkzaamheden kunnen verdelen. 

Sterke communicatieve vaardigheden

Niet alleen het interpreteren van cijfers is belangrijk in de financiële branche, ook de communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Als financieel expert dien je te begrijpen wat de gesprekspartner nodig heeft. Een accountant of boekhouder moet de inhoud van de boekhouding goed kunnen uitleggen aan de betrokken klanten en aan de directie en eventueel aan andere collega’s. 

Creativiteit

Creatief denkvermogen is steeds meer de norm, ook voor accountants. Eerst moet de kennis van je klanten en de kennis van accounting, fiscaliteit en bedrijfseconomie op orde zijn. Pas daarna kan er creatief met deze kennis worden omgegaan. Door creatieve denktechnieken toe te passen kun je als financieel expert anderen helpen om anders te leren denken en om op een andere manier om te gaan met onzekere uitkomsten. Tot slot helpt creativiteit ook bij het aanbrengen van orde in prioriteiten. Er wordt namelijk sneller uitgegaan van de verbeeldingskracht in plaats van enkel intuïtie. Op deze manier wordt voorkomen dat er dingen worden gedaan die al eens eerder zijn uitgevoerd. 

competenties boekhouder

Kennis van IT

Veel boekhouders en accountants vinden het niet meer dan vanzelfsprekend om kennis te hebben op het gebied van IT. Binnen de accountancy begint het belang van IT steeds meer door te dringen en gaat het verder dan enkel digitale boekhouding. Toch is circa een derde van de accountants terughoudend in het gebruik van IT. Dit komt vooral door een gebrek aan kennis van IT en door de bedrijfscultuur. Als accountant of boekhouder is het belangrijk om bewust te worden van de snelheid van de technologische ontwikkelingen bij je klanten. Door datastromen te analyseren kan er een beter advies worden gegeven richting de ondernemer. Dankzij automatisering van financiële processen komt er meer tijd vrij en ontstaan er nieuwe inzichten die je de ruimte geeft om een sterk advies richting de klant te ontwikkelen. 

Empathisch vermogen

Empathie is ontzettend belangrijk om cijfers en resultaten vanuit het perspectief van de klant te kunnen zien (en bij ontevredenheid om hier iets aan te doen). Als er niet vanuit het perspectief van de klant kan worden beoordeeld dan wordt helpen met problemen van de klant ook een lastige opgave. Een tip om het empathisch vermogen te versterken is door meer vragen te stellen. Door het stellen van meer en betere vragen krijg je meer inzicht in problemen en uitdagingen van je klanten.

Probleemoplossend denken

Probleemoplossend denken is het vermogen om een probleem te herkennen en vervolgens tot een plan te komen waarmee het probleem kan worden opgelost. Er zullen altijd problemen opduiken, misschien zelfs bij iedere opdracht. Als financieel adviseur is het je taak om een effectieve oplossing aan te dragen, in plaats van enkel het vaststellen van een probleem. Door alleen het probleem te benoemen wordt de klant alsnog niet geholpen.

Zie je een sterke daling in de omzet in de jaarrekening terugkomen? Ga dan in gesprek met de klant en luister naar problemen waar tegenaan wordt gelopen. Kijk waar de daling door is ontstaan en kom samen tot een oplossing om dit in de toekomst te voorkomen.

Vaardigheden boekhouder

Organisatiegericht

Als financieel specialist ben je nauw betrokken bij de bedrijfsvoering en administratie van de organisatie. Je verzamelt zoveel mogelijk informatie binnen de organisatie om tot betere adviezen te komen. 

Naast deze competenties voor accountants/boekhouders zijn er natuurlijk nog een hoop andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van geschikte financiële hulp. Lees hier onze tips voor het vinden van een goede boekhouder.

Ook interessant:

Ben je op zoek naar een professionele boekhouder of accountant?

Wij helpen ondernemers bij hun zoektocht naar een duurzame relatie met een financieel expert. Wij bieden je gratis offertes aan van 3 professionele boekhouders of accountants bij je in de buurt. Wij nemen telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken. Vul het aanvraagformulier hieronder in en wij gaan direct voor je aan de slag.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.