facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder voor een BV, eenmanszaak, zzp of freelancer? Een goede boekhouder regelt je boekhouding voor een goede prijs / kwaliteit verhouding en levert een ondernemer jaar na jaar (méér) winst op. 
 

Is het inhuren van een boekhouder de prijs waard?

Veel ondernemers twijfelen of het inhuren van een boekhouder zinvol. Enerzijds zijn er vragen over de kosten van een boekhouder, anderzijds kost het zelf voeren van de administratie voor ondernemers vaak veel tijd en of is het een grote last, of ontbreekt het aan zowel fiscale als boekhoudkundige kennis, om dit zelf op een goede manier te kunnen doen.

Onze stelling is dan ook: “een boekhouder is geen kostenpost, maar een investering in je winst.”

Het zit namelijk zo: Ondernemers die zelf de administratie gaan voeren, laten onterecht veel (belasting)winst liggen! In onderstaand artikel leggen we stap voor stap uit wat een boekhouder doet, wat deze voor jou zou kunnen bekeken, hoe een boekhouder jou helpt met het verhogen van je winst en met welke kosten je ongeveer rekening moet houden. 

Wat doet een boekhouder?

Laten we bij het begin beginnen. Veel ondernemers vragen zich af wat een boekhouder nu precies doet. Iedere ondernemer in Nederland is verplicht om de bedrijfsadministratie op een ordentelijke manier te voeren, 7 jaar te bewaren én is verplicht op basis van die administratie ieder jaar aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Inderdaad, alles wat met de belasting te maken heeft.

Wanneer we het over de werkzaamheden van een boekhouder hebben, dan wordt onder andere het volgende bedoeld:

 • Bedrijfsadministratie: inboeken en verwerken inkomende en uitgaande facturen, kasboek verwerken en het bijhouden van de bank, actueel houden van de balans.
 • Aangifte omzetbelasting: aan het eind van ieder kwartaal dient de BTW te worden verrekend met de belastingdienst. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteit, kan de BTW 0%, 9% of 21% zijn. Ook bestaan er bedrijven die vrijgesteld zijn van BTW.
 • Intracommunautaire Prestaties: Dit hangt samen met de BTW aangifte indien een ondernemer internationaal actief is.
 • Jaarrekening opmaken: Ieder jaar wordt afgesloten met de jaarrekening, met daarin een overzicht van de financiële cijfers van afgelopen jaar. In de jaarrekening kan worden afgelezen hoeveel bijvoorbeeld de winst en verlies is over afgelopen jaar.
 • Fiscaal advies: de kleine lettertjes, waar moet je op letten als ondernemer en waar liggen je kansen om de winst te verhogen?
 • Salarisadministratie: Wanneer een bedrijf personeel in dienst heeft, gelden er regels en wetten.
 • Aangifte inkomstenbelasting, ook wel bekend als de IB-aangifte: voor ondernemers is de aangifte inkomstenbelasting altijd een combinatie van de privé aangifte én de aangifte die direct betrekking heeft op het bedrijf. Bij de privé aangifte horen bijvoorbeeld de uitgekeerde winst, de auto van de zaak, hypotheekrente en de gegevens van de eventuele partner.

Is een boekhouder verplicht?

Voor ondernemers die geen rechtspersoon zijn (een rechtspersoon is bijvoorbeeld een BV of stichting) is het niet verplicht oom de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder. Om een maximale winst én optimaal inzicht in cijfers te behouden van een ondernemer of onderneming, is het inhuren van een boekhouder eigenlijk wél een noodzaak, anders blijft er ongetwijfeld ‘geld liggen.’

Voordelen uitbesteden van de boekhouding?

Een boekhouder heeft over het algemeen een goed cijfermatig inzicht. Omdat een goede boekhouder altijd alles op orde heeft, is deze vaak ook een sparringpartner die op korte termijn inzicht over het financiële wel en wee van een de ondernemer of onderneming kan geven. Een boekhouder kijkt niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de persoon achter de ondernemer.

Een goede boekhouder weet de weg in belastingland. Voor ondernemers en zzp-ers zijn er heel veel regelingen van toepassing waarmee belasting bespaard kan worden. Deze regelingen zijn bijvoorbeeld:

 • Zakelijke kosten
 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Mkb-winstvrijstelling
 • Oudedagsreserve
 • Kleine Ondernemersregeling

Ben je al bekend met bovenstaande regelingen voor ondernemers die gegarandeerd uw winst verhogen? Een boekhouder wél, die is op de hoogte van alle ins en outs.

Daarnaast bespaar je tijd, tijd die je zelf in je onderneming kan steken én hoef je je niet zelf te verdiepen in tientallen pagina’s met op zich complexe materie.

Nadelen uitbesteden van de boekhouding

Als je iedere dag je bonnetjes en facturen in een schoenendoos stopt en deze iedere maand/ kwartaal of jaar inlevert bij je boekhouder, dan bestaat de kans dat je tussentijds het overzicht verliest. Je krijgt dan wel iedere maand een net overzicht, maar in feite heb je dan niet de dag tot dag feeling met het financiële wel en wee van je bedrijf. Je ontwikkelt dus minder je eigen kennis en inzichten op het gebied van boekhouding.

Hoe bereken je de kosten van een boekhouder

De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding, ze verdelen dan de kosten die ze per jaar in rekening brengen. Deze vergoeding is vaak afhankelijk van de ervarenheid van de boekhouder en de omvang van je bedrijf. Dat is logisch, hoe omvangrijker de boekhouding die moet worden verwerkt, hoe meer werk de boekhouder daarmee heeft.

Een boekhouder met enkele jaren ervaring is al te vinden voor een prijs vanaf zo’n 45 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder met 10+ jaar ervaring rekent gemiddeld zo’n 75 Euro per uur (alle bedragen zijn ex 21% BTW).

Wat kost een boekhouder per uur?

Indicatie van de kosten van een boekhouder wanneer je de diensten per uur afneemt:

 • Boekhouder met enkele jaren ervaring: 45 Euro per uur
 • Zeer ervaren Boekhouder: 75 Euro per uur

Wat kost een boekhouder per maand?

Veel ondernemers kiezen ervoor om een boekhouder voor een vast bedrag per maand in te huren. De tarieven liggen dan tussen de 75 Euro en 140 Euro per maand. Uiteraard is dit afhankelijk van de afgesproken werkzaamheden en de omvang van je bedrijf.

Welke werkzaamheden kan ik uitbesteden aan een  boekhouder?

Je kan dan makkelijk je eigen rekensommetje maken waarbij je rekening houdt:

 • Boekhoudkosten per jaar
 • Omzet per jaar
 • Budget dat je ter beschikking hebt
 • De besparing (tijd en geld) die je boekhouder je oplevert
 • Maximalisering van het aantal (fiscale) aftrekposten
 • Het aantal uren dat je zelf niet hoeft te besteden aan je administratie maar kan focussen op je passie: ondernemen

 

Is het makkelijk om van boekhouder over te stappen?

Heb je al een boekhouder en wil je overstappen naar een nieuwe boekhouder? Het overstappen van boekhouder kan in de regel gemakkelijk en probleemloos gebeuren als je rekening houdt met het volgende:

 • De opzegtermijn van de huidige boekhouder
 • Hoe ver is je huidige boekhouder met de werkzaamheden. Het is zonde om werkzaamheden dubbel te laten uitvoeren
 • Houd de deadlines van de aangiften (zoals de BTW aangifte) in de gaten

Waarom zou je kiezen voor een boekhouder?

Door het inhuren van een goede boekhouder profiteer je allereerst van de uitgebreide kennis van een boekhouder op het gebied van wet- en regelgeving, administratie en ondernemerschap. Dit zal direct een positieve invloed hebben op je winst! Daarnaast zorgt het uitbesteden van de bedrijfsadministratie er voor dat je zelf meer tijd hebt om te doen wat je zélf leuk vindt én waar je zélf goed in bent: ondernemen.

Hoe vind ik een boekhouder die mijn onderneming past?

Wij kunnen je helpen bij het vinden van een boekhouder die aansluit bij de wensen en behoeften die jij hebt als ondernemer. Wij kijken dan naar jouw instelling, jouw interesse in belastingzaken, de grootte en vorm van je onderneming en het budget dat je je kan veroorloven. 

Direct advies nodig? Vul het aanvraagformulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met 3 goede boekhouders in de regio om je mogelijkheden te bespreken. 

 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Jennekens, Romano
Online marketeer
Aantal keer gelezen:   1158
Deel dit bericht:
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK