facebooknoscript
Mobiele navigatie knop

Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder voor een zzp, eenmanszaak, een BV of freelancer? Een goede boekhouder regelt uw boekhouding voor een goede prijs / kwaliteit verhouding en levert een ondernemer jaar na jaar (méér) winst op. 

Is het inhuren van een boekhouder de prijs waard?

Veel ondernemers twijfelen of het inhuren van een boekhouder zinvol is. Enerzijds zijn er vragen over de kosten van een boekhouder, anderzijds kost het zelf voeren van de administratie voor ondernemers vaak veel tijd en of is het een grote last, of ontbreekt het aan zowel fiscale als boekhoudkundige kennis, om dit zelf op een goede manier te kunnen doen.

Onze stelling is dan ook: “een boekhouder is geen kostenpost, maar een investering in je winst.”

Het zit namelijk zo: ondernemers die zelf de administratie gaan voeren, laten onterecht veel (belasting)winst liggen! In onderstaand artikel leggen we stap voor stap uit wat een boekhouder doet, wat deze voor u zou kunnen betekenen, hoe een boekhouder u helpt met het verhogen van uw winst en met welke kosten u ongeveer rekening moet houden. 

Wat doet een boekhouder?

Laten we bij het begin beginnen. Veel ondernemers vragen zich af wat een boekhouder nu precies doet. Iedere ondernemer in Nederland is verplicht om de bedrijfsadministratie op een ordentelijke manier te voeren, 7 jaar te bewaren én is verplicht op basis van die administratie ieder jaar aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Inderdaad, alles wat met de belasting te maken heeft.

Werkzaamheden van een boekhouder zijn:

 • Bedrijfsadministratie: inboeken en verwerken inkomende en uitgaande facturen, kasboek verwerken en het bijhouden van de bank, actueel houden van de balans.
 • Aangifte omzetbelasting: aan het eind van ieder kwartaal dient de BTW te worden verrekend met de belastingdienst. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteit, kan de BTW 0%, 9% of 21% zijn. Ook bestaan er bedrijven die vrijgesteld zijn van BTW.
 • Intracommunautaire Prestaties: Dit hangt samen met de BTW aangifte indien een ondernemer internationaal actief is.
 • Jaarrekening opmaken: Ieder jaar wordt afgesloten met de jaarrekening, met daarin een overzicht van de financiële cijfers van afgelopen jaar. In de jaarrekening kan worden afgelezen hoeveel bijvoorbeeld de winst en verlies is over afgelopen jaar.
 • Fiscaal advies: de kleine lettertjes, waar moet u op letten als ondernemer en waar liggen uw kansen om de winst te verhogen?
 • Salarisadministratie: Wanneer een bedrijf personeel in dienst heeft, gelden er regels en wetten.
 • Aangifte inkomstenbelasting, ook wel bekend als de IB-aangifte: voor ondernemers is de aangifte inkomstenbelasting altijd een combinatie van de privé aangifte én de aangifte die direct betrekking heeft op het bedrijf. Bij de privé aangifte horen bijvoorbeeld de uitgekeerde winst, de auto van de zaak, hypotheekrente en de gegevens van de eventuele partner.

Is een boekhouder verplicht?
Voor ondernemers die geen rechtspersoon zijn (een rechtspersoon is bijvoorbeeld een BV of stichting) is het niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder. Om een maximale winst én optimaal inzicht in cijfers te behouden van een ondernemer of onderneming, is het inhuren van een boekhouder eigenlijk wél een noodzaak, anders blijft er ongetwijfeld ‘geld liggen.’

Voordelen uitbesteden van de boekhouding?
Een boekhouder heeft over het algemeen een goed cijfermatig inzicht. Omdat een goede boekhouder altijd alles op orde heeft, is deze vaak ook een sparringpartner die op korte termijn inzicht over het financiële wel en wee van een de ondernemer of onderneming kan geven. Een boekhouder kijkt niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de persoon achter de ondernemer.

Een goede boekhouder weet de weg in belastingland. Voor ondernemers en zzp'ers zijn er heel veel regelingen van toepassing waarmee belasting bespaard kan worden. Deze regelingen zijn bijvoorbeeld:

 • Zakelijke kosten
 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Mkb-winstvrijstelling
 • Oudedagsreserve
 • Kleine Ondernemersregeling

Bent u al bekend met bovenstaande regelingen voor ondernemers die gegarandeerd uw winst verhogen? Een boekhouder wél, die is op de hoogte van alle ins en outs. Daarnaast bespaart u tijd, tijd die u zelf in uw onderneming kan steken én hoeft u zich niet zelf te verdiepen in tientallen pagina’s met op zich complexe materie.

Nadelen uitbesteden van de boekhouding
Als u iedere dag uw bonnetjes en facturen in een schoenendoos stopt en deze iedere maand/kwartaal of jaar inlevert bij uw boekhouder, dan bestaat de kans dat u tussentijds het overzicht verliest. U krijgt dan wel iedere maand een net overzicht, maar in feite heeft u dan niet de dag tot dag feeling met het financiële wel en wee van uw bedrijf. U ontwikkelt dus minder uw eigen kennis en inzichten op het gebied van boekhouding.

Hoe berekent u de kosten van een boekhouder
De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding, ze verdelen dan de kosten die ze per jaar in rekening brengen. Deze vergoeding is vaak afhankelijk van de ervarenheid van de boekhouder en de omvang van je bedrijf. Dat is logisch, hoe omvangrijker de boekhouding die moet worden verwerkt, hoe meer werk de boekhouder daarmee heeft.

Een boekhouder met enkele jaren ervaring is al te vinden voor een prijs vanaf zo’n 45 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder met 10+ jaar ervaring rekent gemiddeld zo’n 75 euro per uur (alle bedragen zijn ex 21% BTW).

Wat zijn de kosten van een boekhouder voor zzp per uur?

Indicatie van de kosten van een boekhouder zzp wanneer je de diensten per uur afneemt:

 • Boekhouder met enkele jaren ervaring: 45 Euro per uur
 • Zeer ervaren Boekhouder: 75 Euro per uur

Men kan ervanuit gaan dat een startende boekhouder tussen de 40 à 60 euro per uur vraagt. Een ervaren boekhouder met gedegen kennis kost zo'n al snel tussen de 60 à 90 euro per uur. 

Wat kost een boekhouder per maand?
Veel ondernemers kiezen ervoor om een boekhouder voor een vast bedrag per maand in te huren. De tarieven liggen dan tussen de 75 Euro en 140 Euro per maand. Uiteraard is dit afhankelijk van de afgesproken werkzaamheden en de omvang van uw bedrijf.

Welke werkzaamheden kan ik uitbesteden aan een boekhouder?

U kunt dan makkelijk uw eigen rekensommetje maken waarbij u rekening houdt:

 • Boekhoudkosten per jaar
 • Omzet per jaar
 • Budget dat u ter beschikking hebt
 • De besparing (tijd en geld) die uw boekhouder u oplevert
 • Maximalisering van het aantal (fiscale) aftrekposten
 • Het aantal uren dat u zelf niet hoeft te besteden aan uw administratie maar kan focussen op je passie: ondernemen

Is het makkelijk om van boekhouder over te stappen?
Heeft u al een boekhouder en wilt u overstappen naar een nieuwe boekhouder? Het overstappen van boekhouder kan in de regel gemakkelijk en probleemloos gebeuren als u rekening houdt met het volgende:

 • De opzegtermijn van de huidige boekhouder
 • Hoe ver is uw huidige boekhouder met de werkzaamheden. Het is zonde om werkzaamheden dubbel te laten uitvoeren
 • Houd de deadlines van de aangiften (zoals de BTW aangifte) in de gaten

Waarom zou u kiezen voor een boekhouder?
Door het inhuren van een goede boekhouder profiteert u allereerst van de uitgebreide kennis van een boekhouder op het gebied van wet- en regelgeving, administratie en ondernemerschap. Dit zal direct een positieve invloed hebben op uw winst! Daarnaast zorgt het uitbesteden van de bedrijfsadministratie ervoor dat u zelf meer tijd hebt om te doen wat u zélf leuk vindt én waar u zélf goed in bent: ondernemen.

Hoe vind ik een boekhouder die mijn onderneming past?
Wij kunnen u helpen bij het vinden van een boekhouder die aansluit bij de wensen en behoeften die u hebt als ondernemer. Wij kijken dan naar uw instelling, uw interesse in belastingzaken, de grootte en vorm van uw onderneming en het budget dat u zich kunt veroorloven. 

Direct advies nodig? Vul het aanvraagformulier in en wij brengen uw vrijblijvend in contact met 3 goede boekhouders in de regio om uw mogelijkheden te bespreken. 

 

Anderen lazen ook deze artikelen:

Jennekens, Romano
Online marketeer
Aantal keer gelezen:   3041
Deel dit bericht:
Wat kost een boekhouder? Vergelijk prijzen van boekhouders in Nederland

WRKD brengt u in contact met betaalbare en deskundige boekhouders.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK